Μ. Θραψανιώτης για νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Δεν πάει άλλο…

Ανακοίνωση του πρώην Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη σχετικά με το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου:

Στις 7 Οκτωβρίου οι υποψήφιοι της Παράταξης στις περιφερειακές εκλογές, “η Κρήτη μας αλλιώς” με επικεφαλής τον Σπύρο Δανέλλη, επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα και την ανησυχία τους για την κατάσταση που υπάρχει. 

  Χαρακτηριστική η φράση, από τον εκπρόσωπο του ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Ν. Λασιθίου, ότι αυτή η κατάσταση “Δεν πάει άλλο”. 

Δυστυχώς όμως η κατάσταση “πήγε και άλλο αλλά προς το χειρότερο”.

  Επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο με την παραίτηση της αναισθησιολόγου, σοβαρό πλήγμα, αλλά και άλλων γιατρών οι οποίοι ή παραιτήθηκαν ή σκοπεύουν να παραιτηθούν, ενώ με την νέα προκήρυξη θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. 

  Η μεγαλειώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 14 Δεκεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, με τους πολίτες να εκφράζουν την αγανάκτηση τους για την κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί στην απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ιδιαίτερα στο νομό μας.

  Με τις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές, κυρίως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, περιέγραψαν αναλυτικά και με σαφήνεια στην σκληρή πραγματικότητα. Τον κίνδυνο απαξίωσης του Νοσοκομείου και την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που σηκώνουν το βάρος, λόγω έλλειψης προσωπικού, (τα περιέγραψαν αναλυτικά στις τοποθετήσεις τους) αλλά και υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται όπως

  • Η μη ένταξη της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είχε ανακοινωθεί. 
  • Το Κέντρο Αποκατάστασης Νεάπολης και η Ψυχιατρική Κλινική, τα οποία είχαν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπονται στις καλένδες.
  • Το ΚΕΘΕΑ, που στο νομό μας δραστηριοποιείται με πολύ θετικά αποτελέσματα, αλλά μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου με ΠΝ, τον Οκτώβριο του 2019 από την ΝΔ, σήμερα μεθοδεύεται να παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα “εμμέσως πλην σαφώς”.

  Προκύπτει όμως ένα ερώτημα. 

  Υπάρχει προοπτική στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα στο νομό μας από την κυβέρνηση της ΝΔ;

  Ας μην τρέφουμε αυταπάτες.

  Ο νομός Λασιθίου ανέκαθεν βρισκόταν και βρίσκεται στο στόχαστρο πολιτικών “επενδυτικών” επιλογών.

Είτε αφορά εργοστάσια (Αθερινόλακκος) είτε ΒΑΠΕ και τελευταία τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα σε μια αναπτυγμένη και αναπτυσσόμενη Τουριστική περιοχή, ενώ χρόνια προβλήματα, κυρίως υποδομών, παραμένουν άλυτα. 

  Όσον αφορά την Δημόσια Υγεία, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος παρά τις κατά καιρούς υποκριτικές υποσχέσεις. 

  Στις 2 Μαΐου 2023 φωτογραφίζοντας τον Νομό δήλωνε: « είναι καλύτερα να έχουμε μέσα σε ένα εύρος 30 χιλιομέτρων τρία νοσοκομεία τα οποία υπολειτουργούν ή μπορούμε με κάποιο τρόπο να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με έναν τρόπο που να είναι πιο αποτελεσματικός», επιβεβαιώνοντας έτσι τον κ. Πλεύρη ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα δήλωνε ότι,  “…δεν μπορεί η Κρήτη να έχει οκτώ νοσοκομεία και το Λασίθι τέσσερα…”

  Επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής για την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί, η προκλητική αύξηση μισθού στους διοικητές των νοσοκομείων, με τα μπόνους κατά 60% περίπου, αντί για το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. (* )

Με την κ. Κεραμέως, υπουργό εσωτερικών, να δηλώνει για τις αυξήσεις, στις αμοιβές διοικητών των Νοσοκομείων: «όσο καλύτερος είναι ένας manager τόσο καλύτερη η παρεχόμενη υπηρεσία στο νοσοκομείο»!

  Ως πολίτες του Λασιθίου έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα νοσοκομεία μας. Οι  συγκεντρώσεις σε Σητεία, Ιεράπετρα και Άγιο  Νικόλαο έστειλαν ένα ισχυρό ενωτικό μήνυμα.

  Κάποιος με αφορμή την εκδήλωση διαμαρτυρίας δήλωσε “να διαφυλάξουμε την ενότητα” και σωστά. Θα προσέθετα όχι μόνο να την διαφυλάξουμε αλλά και να την ενισχύσουμε.

* Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κ Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση κατά 20% στις εφημερίες. Με μπαλώματα δεν λύνονται τα προβλήματα…

Μανόλης Θραψανιώτης

τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί